Gyurmázás

Jól sütöm-e meg a süthető gyurmát?

Ez egy sarkalatos kérdés. Nagyon fontos, hogy a süthető gyurmát megfelelő hőmérsékleten és megfelelő ideig süssük, mert csak így kaphatunk erős, tartós és mutatós alkotásokat.  Amennyiben alulsütjük, tehát nem éri el a sütő a gyártó által megadott hőmérsékletet, akkor eltörik, ha pedig túl magas hőfokon sütjük, akkor megéghet az alkotás. Mindig ellenőrizzük le a gyártó által megadott sütési hőfokot a csomagoláson, és azt állítsuk be a sütőn. 

De sajnos azt kell hogy mondjam, hogy nincs pontos sütő. Van amelyik alacsonyabb és van olyan, amelyik magasabb hőfokot ér el a sütés alatt. Érdemes ezért sütőhőmérőt beszerezni , mert és így tudjuk nyomon követni, hogy a beállított hőfok tényleg elérte-e a kívánt hőmérséketet.

A sütési idő pedig függ az alkotás vastagságtól. De a gyártó által megadott időtől, ami általában 15-30 perc, nyugodtan süssük tovább. Valójában a legtöbb művész egyetért abban, hogy a hosszabb sütés erősebb késztermékhez vezet. 

Azt is jó tudni, hogy az alkotásodat tulajdonképpen bármennyiszer visszateheted sülni a sütőbe. Előfordul, hogy  szeretnénk még rátenni valamit, festjük,  vagy esetleg javítani szeretnénk rajta valamit, és emiatt kell visszatenni. De ne aggódj, mert megteheted, csak a hőfokot ne lépd túl!

Van még egy dolog, amit mindenkinek szoktunk javasolni. Készíts sátrat papírból, vagy alufóliából az alkotásodnak. De akár két alutálcát is összefordíthatsz és rögzítheted irattartó csipesszel, hogy ne mozduljon el. Ez megvédheti az alkotásodat az esetleges barnulástól, elszíneződésektől. Ez megakadályozhatja azt is, főleg nagyobb tárgyak esetén, hogy a sütő fűtőszála megpirítsa az alkotásodat. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük