Mi a süthető gyurma?

Süthető gyurma (polymer clay) egy könnyen formázható, mesterséges, rendkívül sokoldalú modellező anyag. Készíthetsz belőle ajándéktárgyakat, mini ételeket, ékszereket, és akár díszíthetsz vele bögrét, kanalat, egyéb fémtárgyakat. Számos anyagot, mint a kerámiát, fát, vagy akár fémet is utánozhatod vele. Nagyon sokféle színben kapható: alap, neon, foszforeszkáló, áttetsző, fém, gyöngyház, glitteres, kő. A folyékony gyurmával színezhetsz is!

Nem toxikus anyag, de semmiképpen se edd meg!

Mit csinálhatok süthető gyurmából?

Ékszerkészítés, szobrászkodás, ajándéktárgykészítés (a legelterjedtebb a bögre és kanál díszítés, de a karácsonyfadísztől a hűtőmágnesig a könyvjelzőn és kulcstartón át, csak a képzelet szabhat határt), virágkészítés, miniatűr ételek reprodukálása. Akár még táska is készíthető belőle! 

Milyen gyurmázási technikiák vannak?

Az egyik alaptechnika a skinner blend, azaz a színátmenet készítés. Legnépszerűbbek a millefiori, a  mokume gane, mica shift és a sutton slice. Ezeket leginkább ékszerkészítésnél alkalmazzák, de ha ügyes vagy más területeken is felhasználhatod.

Skinner blend:

https://www.youtube.com/watch?v=ZEfaZItHWek

Millefiori:

https://www.youtube.com/watch?v=Qj9Snv3OXRE

Mokume gane:

https://www.youtube.com/watch?v=Z7GhSClq8O4

Mica shift:

https://www.youtube.com/watch?v=muAiDGzI0mw

Sutton slice:

https://www.youtube.com/watch?v=ngM2Of7XGZQ&t=1s

Melyik gyurmát válasszam?

Mi mindenkinek azt szoktuk javasolni, hogy érdemes minél többféle süthető gyurmát kipróbálni. Te magad tapasztald meg a különböző süthető gyurmák tulajdonságait. Találd meg azt, amelyik neked a legmegfelelőbb. A Magyarországon forgalomban lévő gyurmák mind nagyon jó minőségűek. Mindegyiknek vannak jó és kevésbé jó tulajdonságaik, szóval mindegyiket lehet valamiért ajánlani. Az is nagyon fontos, hogy mit szeretnél alkotni, ezt is figyelembe kell venni a gyurma kiválasztásánál. Van amelyik alkalmasabb ékszernek, gyöngynek, van amelyik jobb bögrére, kanálra, vagy kicsi figura készítésére. Néhány márka jól keverhető egymással, köszönhetően a közel azonos sütési hőfoknak.

Hogyan süssem ki a gyurmát?

Használhatsz grillsütőt, vagy elektromos sütőt. De ne tedd be soha a gyurmát mikrohullámú sütőbe! A sütési hőfok 110-130 Celsius fok között mozog. Mindig tartsd be a gyártó utasítását erre vonatkozólag, mert eltér a különböző márkáknál. Ha van otthon, akkor használj sütőhőmérőt, hogy biztosan ne lépd túl a hőfokot. Alufóliából készíthetsz sátrat az alkotás felé, hogy megóvd az elszíneződéstől, bár ez leginkább a fehér színnél jellemző. A sütési idő minimum 15 perc, de akár 40 is lehet a vastagságtól függően. Többször is visszatehető az alkotás a sütőbe, például, ha hozzáépítesz valamit, a lényeg, hogy a hőfokot ne lépjük túl. A sütőből kivéve várd meg, míg kihűl a gyurma, csak utána nyúlj hozzá. Ha esetleg könnyen eltörik, süsd egy kicsit tovább, de ne magasabb hőfokon. A törés oka a nem megfelelő kondicionálás is lehet!

Hol tároljam a nem használt gyurmát?

Ez nem levegőn száradó gyurma. Felbontás után nem szárad ki, akár évekig is eláll. A fel nem használt gyurmát egy simító záras tasakban kell tárolni szobahőmérsékleten. Közvetlen napfénynek és extrém hőfoknak ne tegyük ki!

Mit tegyünk, ha a süthető gyurma megkeményedett?

Először is fontos azt elmondani, hogy vannak olyan süthető gyurmák, amik alapból keményebbek, mint mások. Ilyen pl. a Kato Clay, vagy a Fimo Professional. De időnként azonban tényleg előfordul, hogy a süthető gyurma az idő előrehaladtával morzsalékossá válik, meg- keményedik. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez azért van, mert túl sokat állt a bolt polcain túl magas hőmérsékleten, ezért kissé „megsült”. Vannak akik úgy gondolják, hogy az idő előrehaladtával a süthető gyurmából alágyító anyag elpárolog. De érdekes, hogy van- nak márkák, amelyeket jobban érint ez a probléma, és vannak olyanok, amelyeket kevésbé. Ez nem jelenti azt, hogy használhatatlan, mert maga az anyag nem sérül ilyenkor, csak nehezebbé válik vele a munka, több időbe telik a gyurma kondícionálása, megpuhítása. Nem szabad kidobni, mert lehet bele új életet lehelni, csak kissé strapás és időigényes.A másik
megoldás, amit én előnyben részesítek az valamilyen lágyító használata. Ez
lehet néhány csepp Cernit Magic Mix, Sculpey folyékony gyurmalágyító, vagy
áttetsző folyékony gyurma. Pár cseppenként adagolva adjuk a gyurmához, aztán
átgyúrjuk. Ha nagyon kemény akkor érdemes apró darabokra vágni, a folyékony
lágyítók egyikével összekeverni és símítózáras tasakba tenni pár napra. Ez idő
alatt felszívódnak a folyadékok és sokkal könnyebben lehet őket összegyúrni.
Aztán lapokra vágjuk és áttekerjük a gyurmanyújtó gépen. Ezt addig
folytatjuk, amíg a kívánt állagot el nem érjük.