Gyurmázás

Melyik süthető gyurma márkát válasszam?

Mi mindenkinek azt szoktuk javasolni, hogy érdemes minél többféle süthető gyurmát kipróbálni. Te magad tapasztald meg a különböző süthető gyurmák tulajdonságait. Találd meg azt, amelyik neked a legmegfelelőbb. A Magyarországon forgalomban lévő gyurmák mind nagyon jó minőségűek. Mindegyiknek vannak jó és kevésbé jó tulajdonságaik, szóval mindegyiket lehet valamiért ajánlani. Az is nagyon fontos, hogy mit szeretnél alkotni, ezt is figyelembe kell venni a gyurma kiválasztásánál. Van amelyik alkalmasabb ékszernek, gyöngynek, van amelyik jobb bögrére, kanálra, kicsi figura vagy virágszírmok készítésére. Néhány márka jól keverhető egymással, köszönhetően a közel azonos sütési hőfoknak.

Cernit (Sütési hőfok: 130) Ez egy hatalmas márka, amit Belgiumban gyártanak. Számos alkategóriája van a Number One az alapszíneket tartalmazza. Van az Opaline, ami félig áttetsző, ezért ennek fajtának sütés után kissé megváltozik a színe. Tökéletes választás lehet virágokhoz, virágszirmokhoz. Továbbá a Traslucent, melynek a színes gyurmái gazdagon pigmnetáltak, a színezetlen pedig ez egyik legtisztább, amit lehet kapni a piacon. Ezeken kívül van még van a Nature és a Neon család. Viszonylag két új kategória, a Metallic és a Pearl, melyek gazdagok szintetikus csillámban, a kettőt összehasonlítva pedig a Pearlben nagyobbak a csillámok ezért fényesebb és csillogóbb. A Cernit alapvetően egy kissé merevebb gyurma, kivéve a Metallic és a Translucent. Szerintünk kiválóan alkalmas ékszerek, gyöngyök és virágok készítésére. Sütés után elég rugalmas marad, amit természetes függ a gyurma vastagságától is.

Sculpey Premo (Sütési hőfok: 130) Ez a süthető gyurma egy amerikai márka, melyet a Polyform gyárt. Meglehetősen sokoldalúan felhasználható, és nagyon híres az elképesztő és vibráló színpalettájáról. Két kategóriája van, az alapszínek és az Accentek, ez utóbbihoz az effect színeket. Az új kiszerelésben már nincs feltüntetve a csomagoláson az Accent. Az áttetsző, a fluoreszkáló, a csilló, a metál és a gyöngyház színek tartoznak ide. Kiválóan alkalmas ékszerek, kisebb figurák készítésére. Nem fogja meg a kezünket, és könnyen lehet vele dolgozni. Sütés után eléggé rugalmas. Szintén a Polyform gyártja a Sculpeyt, Soufflét és az Ultralightot is. Ez utóbbi kiválóan alkalmas nagyobb ékszerek, figurák esetén kitöltésre, mert könnyebb, mint egy átlagos gyurma. A Sculpey termékek (Super Sculpey Medium/Firm, Super Sculpey Living Doll Beige/LIght/Baby és az Oiginal Sculpey White/Gray/Terracott/Granite) pedig szobrászkodához, figurák készítéséhet ajánlott.

Fimo (Sütési hőfok 110) Az első, és a leghíresebb gyurma márka Németországból. Hozzánk, Magyarországra is ez a süthető gyurma került be legelőször, ezért nagyon sokan csak ezt ismerik. Sok gyurmás ezért minden süthető gyurmát csak „fimoként” emleget. A Staedtler gyártja, kategóriái a Fimo Professional, Fimo Soft, Fimo Effect és a Fimo Kids. Több tucat színben érhető el különféle effektekkel együtt. A Fimo Soft és a Kids meglehetősen puha. Az előző ezért kiválóan alkalmas bögrék díszítésére, az utóbbi pedig a gyerekeknek könnyen formázható. Sajnos kissé megfogja a kezet és nem annyira alkalmas komplex alkotások elkészítésére. De nagyon sok más projekt elkészítésére alkalmas. A Fimo Professionals keményebb, jobban megtartja a formáját, ezért alkalmasabb lehet ékszerek készítésére. Sütés után nagyon erős és tartós.

Kato (Sütési hőfok 150) Ez egy amerikai süthető gyurma a Van Aken cégtől és Donna Kato süthető gyurma művésztől. Ez egyik legdrágább és legmerevebb gyurma fajta. Ennek köszönhetően tökéletesen alkalmas komplex alkotásokhoz, mintákhoz, mert minden részletet megőríz, nem deformálódik. Sütés után nagyon kemény, és magas fényűre polírozható. Sajnos esetenként, például a gyöngyök néha megrepedhetnek. A fehér szín pedig többszöri sütés után elszíneződhet, elefántcsont színű lesz. De a többi szín tökéletesen megőrzi eredeti színét. Van egy kis szaga sütés közben, ami valakinek kellemes, van akinek kellemetlen. Ha csökkenteni szeretnénk az intenzitásást, takarjuk le az alkotásunkat a sütőben. A nyers gyurma kissé viaszos, műanyagos érzetet nyújt, sütés után pedig enyhén fényes. Miután elég merev gyurma, ezért főleg azok tudnak vele jól dolgozni, akiknek meleg a keze, vagy akik túl puhának találják a többi gyurmát. Miután ez a legerősebb gyurma a piacon, ha valami igazán kemény, merev dolgot szeretnél alkotni, válaszd ezt a gyurmát.

Pardo (Sütési hőfok 120) Németországból származik, a Viva Decor a gyártója. Ez a süthető gyurma elsősorban a Translucent gyurma áttetszősége miatt lett híres. Az egyik legáttetszőbb a piacon. Az első kategóriája Pardo Jewellery-Clay. Kicsit ragacsos, de nem túlságosan, elég puha nyers állapotban, de elég kemény is ahhoz, hogy használni lehessen. A másik két nagy családja a Pardo Professional Art Clay, és a Pardo Mica Clay. Hasonlóan merev, mint a Kato, egy kicsit még talán tovább is kell kondícionálni. Nem fog csalódást okozni, ha valamilyen kifinomult technikát szeretnél megvalósítani ezzel a gyurmával.

Cosclay (Sütési hőfok 135) Ez egy teljesen új szintén amerikai gyurma fajta, melyet elsősorban olyan szobrászoknak dobtak piacra, akiknek szükséges, hogy a gyurma extra rugalmas legyen. Úgy reklámozzák, mint a süthető gyurma és a gumi hibridje, de valójában nem az. Ezért ugyanúgy kompatiilis más süthető gyurmákkal is. Nagyon rugalmas, törés nélkül hajlítható, bár ez nagyjából igaz egyes süthető gyurmára is. Ideális játékok, figurák, de nem annyira ékszerek készítésére a rugalmassága miatt. Főbb kategóriái a Doll, Deco, Sculpt, és a Specials.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük