Gyurmázás

Üvegszemek, műszemek és a süthető gyurma

     A legtöbb figura készítésekor nagyon lényeges tényező a „cukiság faktor”, melynek egyik kulcsa a szem kialakítása!

     A tapasztaltabb gyurmások,  gyurmából is el szokták készíteni, de  van aki kis üveg lencsét fest meg egyedileg.  Ennek talán az egyszerűbb válto- zata,  ha kész szemet helyezünk fel a  figuránkra. A műszemek készülhet- nek üvegből vagy műanyagból

     Az üvegszem  esetében egy mintás papírlap van felragasztva domború lencse hátlapjára. Ezek nagyon ritkán öntapadósak!  Ne próbáljuk a nem létező fóliaréteget eltávolítani a matricáról,  mert magát a matricát fogjuk lekaparni a lencséről! Felhelyezéskor, ha besüllyesztjük a gyurmába ragasztás nélkül is rögzül. Fontos megemlíteni felhasználási területet. Ha például olyan bögre dekorációkon alkalmazzuk, amit később mosogatni fognak, ajánlott  ragasztani (epoxi vagy pillanatragasztó) esetleg kivülről műgyantával  megerősíteni.

  A műanyag szemnek  a hátránya, hogy elvileg nem tudjuk betenni a sütőbe az alkotással együtt. A bátrabbak kisérletezhetnek:) Ha hőfokokkal játszunk, túlélhetik a sütést:)  A nyers gyurmába kell beágyazni a szemet, majd sütés előtt kivenni. Sütés után pedig muszáj lesz ragasztóval rögzíteni vagy  lehet a végén egy csepp műgyantával fixálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük