Ez egy sarkalatos kérdés. Nagyon fontos, hogy a süthető gyurmát megfelelő hőmérsékleten és megfelelő ideig süssük, mert csak így kaphatunk erős, tartós és mutatós alkotásokat. Amennyiben alulsütjük, tehát nem éri el a sütő a gyártó által megadott hőmérsékletet, akkor eltörik, ha pedig túl magas hőfokon sütjük, akkor megéghet az alkotás. Mindig ellenőrizzük le a gyártó által megadott sütési hőfokot a csomagoláson, és azt állítsuk be a sütőn.
De sajnos
azt kell hogy mondjam, hogy nincs pontos sütő. Van amelyik alacsonyabb és van
olyan, amelyik magasabb hőfokot ér el a sütés alatt. Érdemes ezért sütőhőmérőt
beszerezni , mert és így tudjuk nyomon követni, hogy a beállított hőfok tényleg
elérte-e a kívánt hőmérséketet.
A sütési idő
pedig függ az alkotás vastagságtól. De a gyártó által megadott időtől, ami
általában 15-30 perc, nyugodtan süssük tovább. Valójában a legtöbb művész
egyetért abban, hogy a hosszabb sütés erősebb késztermékhez vezet.
Azt is jó
tudni, hogy az alkotásodat tulajdonképpen bármennyiszer visszateheted sülni a
sütőbe. Előfordul, hogy szeretnénk még
rátenni valamit, festjük, vagy esetleg
javítani szeretnénk rajta valamit, és emiatt kell visszatenni. De ne aggódj,
mert megteheted, csak a hőfokot ne lépd túl!
Van még egy
dolog, amit mindenkinek szoktunk javasolni. Készíts sátrat papírból, vagy
alufóliából az alkotásodnak. De akár két alutálcát is összefordíthatsz és
rögzítheted irattartó csipesszel, hogy ne mozduljon el. Ez megvédheti az
alkotásodat az esetleges barnulástól, elszíneződésektől. Ez megakadályozhatja
azt is, főleg nagyobb tárgyak esetén, hogy a sütő fűtőszála megpirítsa az
alkotásodat.