Gyurmázás

Milyen eszközökre van szükségem a süthető gyurmázáshoz?

Amikor az ember felfedez egy új hobbit, egy új anyagot, tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy mikre is lesz szüksége. Mi mindenkinek, aki tőlünk tanácsot kér ezzel kapcsolatban azt szoktuk javasolni, hogy első körben ne vegyen meg mindenféle drága eszközt. Próbálja ki az anyagot, és ha úgy érzi, hogy hosszabb távon fog vele foglalkozni, majd csak akkor fektessen bele több pénzt.

Először is nézzünk otthon szét, mert sok, a háztartásban megtalálható tárgyat fel tudunk használni a gyurmázáshoz, amit az alábbiakban megosztunk veletek. De azért van néhány dolog, amiről úgy gondoljuk, hogy nélkülözhetetlen már az első alkalommal is.

Íme a lista:

          üveg-, kerámialap (de ha egyik sincs otthon, akkor egy fehér papírlap) munkafelületnek.  Ez szükséges ahhoz, hogy még csak véletlenül sem tegyünk kárt a bútorunkban. Mivel a süthető gyurma egy PVC alapú modellezőanyag,  reakcióba léphet pl. az asztal lakkozott felületével. Ezért sosem szabad közvetlenül a bútoron dolgozni, mindig kell valamit a gyurma alá tenni

          hobbikés vagy tapétavágó/sniccer a gyurma szeletéséhez

          nyújtóhenger, ami lehet kezdetben egy műanyag rúd, vagy akár egy üveg is. A lényeg, hogy sima legyen a felülete

          elektromos sütő

          a süt ikiszúrók  díszek ékszerek készítéséhez

          alap szobrászkészlet, amennyiben figurák készítése a célod

          tű, fogpiszkáló lyukasztáshoz, textúráláshoz. De ehhez lényegében bármit felhasználhatsz otthon, például gombot, smirglit, szivacsot, tapéta darabot, gombostű fejét.

Ezt lehet még kiegészíteni a későbbiek során a következőkkel:

          nedves törlőkendő a munkafelület tisztántartásához, illetve kisebb szöszök, koszok eltávolításához

          alutálca a sütéshez, de akár a tepsibe is teheted, csak használj alá papírt/sütőpapírt. Illetve ezért nagyon jó a kerámialap, vagy üveglap, mert azzal egyből mehet a sütőbe. Nem kell átpakolnod máshova, ami kezdőként nagy segítség abban, hogy ne deformálódjon el az alkotásod.

          keményítő vagy szódabikarbóna a gyöngyök, gömbölyű tárgyak sütéséhez, hogy ne deformálódjon el az alja

          sütőhőmérő amivel nyomon követheted a sütő hőfokát. Ez természetesen első körben még nem kell, de hosszútávon mindenképp érdemes beszerezni.

          folyékony gyurma, amivel össze tudsz ragasztani két gyurmadarabot akár, de ezen kívül még sok mindenre jó. Erre majd később kitérünk.

          extrúder amivel egyszerű ékszereket, fülbevalókat is készíthetsz. Vagy akár gyurma rudakat is.

          gyurmavágó kés, amit rugalmas, kemény és hullámos szettben is megvehetsz. Tökéletes darabolásra, de hullámos és rugalmas akár egyedi formák kialakítására is.

          dörzspapír, és buffer a gyurma csiszolására

          mini fúró a megsütött alkotás átfúrására

          gyurmanyújtó gép, amit kezdetben helyettesíthetsz a nagyitól elkért tésztanyújtó géppel. Erre hosszú távon akkor lesz szükséged, ha elsősorban ékszerek készítésével szeretnél foglalkozni, mert ezzel tudsz tökéletesen szép egyenletes vastagságot, és felületet kapni. Természetesen a bögrék és kanalak bevonásánál erre nincs akkora szükség, esetleg a gyurma kondícionálásában (előkészítésében) lehet segítségedre.

         szilikon forma, mold

           Izzó, vagy kis fémtálka domború ékszerek készítéséhez

Az eszközszükséglet természetesen attól is függ, hogy mit akarunk készíteni a polymer clay-ből. Más dolgok kellenek ékszerkészítéshez, vagy bögredíszítéshez, és megint más szobrok, figurák alkotásához Ez a lista csak tájékoztató jellegű, de úgy gondoljuk, indulásnak elég. A haladóknál már természetesen más a helyzet. Jöhetnek a silk screenek, textúra lapok, szilikon gyurmaformázó ecsetekembossing tollaktranszferfóliákakrilfestékekgyöngytartók, gyöngykészítők, stb. De persze ne feledkezzünk meg a legfontosabb dologról, magáról a süthető gyurmáról sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük